Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2012 16:39 - Забвението, защитата, политическите шмекерлъци и още нещо
Автор: hansolo Категория: Хоби   
Прочетен: 4263 Коментари: 28 Гласове:
0

Последна промяна: 16.10.2012 21:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

        В началото на политическия сезон, медиите бяха залети с поредната хем свирепа, хем сълзливо напудрена идиотска провокация към здравия разум. Съвсем обикновен случай на проява на арогантност и агресия, подплатени с чувството за безнаказаност и липса на осъзнаване на деянието, ни бяха представени едва ли не като повод за присъждане на най-високо държавно отличие. Има една приказка - от мухата, направиха слон. Дали обаче мухата е муха, а слонът е толкова голям, е повод за известен размисъл. Няма да се спирам на измерението на агресията, която обхваща все по-силно обществото ни. Това е тема на отделен разговор. Ще поразсъждавам за "слона".

         Ако някой не се е сетил, става дума за случаят "Опиц". Много се предъвка и стана направо банален. Но ще се постарая да му дам един друг прочит. Да видим какво ще стане. Уморилите се, могат да престанат да четат тук.

         И така, в един ден Фейсбук страниците на много хора осъмнаха с плакат в подкрепа на "иконописеца Опиц". Българинът по душа е жалостив и без много да се замисля, подкрепя. Сигурен съм, че поднесен по подходящ начин портретът на Осама бин Ладен със съответния текст, ще събере достатъчно фенове. Та така и в този случай, в Интернет пространството се роди внушителна по размерите си група с над 7000 членове. За сравнение ще посоча, че зелените, които проведоха доста акции в София и страната, се радват на значително по скромна подкрепа, гравитираща около 4000. Не е толкова интересна числеността на първата група. Любознателните лесно могат да намерят доста материали как се сформират подобни групи. Но тези, които знаят, отдавна не се занимават с подобни занятия, тъй като при групите (което си е и бизнес отдавна) е важен не броят на мъртвите души, а генерираният трафик. Цифрата може да служи за впечатляване единствено на наивници.

         Да се вгледаме по-внимателно в цитираната група и да се опитаме да проведем нещо като дисекция на отделните пластове. Така е, има няколко пласта, които са горе долу независими един от друг.

         Първият пласт условно бих го нарекъл "забвението". Ако някой има нерви да погледне публикациите във въпросната група, неминуемо ще установи, че те са плод на хора, търсещи по някакъв начин социална изява, но поради възрастови, чисто интелектуални и емоционални, или други причини, попадащи в категорията на "забравените". Социална изява в собствена среда, характеризирана със социална деградация и чиста лумпенизация. Тук базата е сравнително широка - като се започне от напълно непрофесионално реализирани "стринки", отдавна преминали "на попрището жизнено средата", и се стигне до политически трупове от близкото ни минало - дейци и цели партии. Вглеждането в този пласт по-скоро предизвиква съжаление.

         Следващият пласт по своето същество е напълно логичен. Ще го наречем "защитата", защото той е напълно в контекста на случая "Опиц". Осъденият е организирал по негов си начин своята защита и това е в неговите права. Защитаваш се с всички сили. Някой, според мен не много интелигентен, го е посъветвал да поеме по пътя на разбутване на общественото мнение и създаване на угоден за публиката ПР.

         Тук изненадващо се натъкваме на един странен факт. Защо ПР кампанията се е поставила в ръцете на съвсем неизвестен, провинциален активист на управляващата партия Герб. Секретарят на партийната организация на Герб в Разлог, създава група в подкрепа на човек осъден за предумишлено убийство. Нещо повече, основната идея на групата е - държавата не прави нищо за да ни защити, значи ние трябва да поемем нещата в свои ръце. Но това са си камъни в градината на управляващите направо. Няма логика, а нещата в живота все пак се подчиняват на някакви логически схеми. Значи нещо липсва.

         Хайде да си представим, че близък роднина на осъдения заема висок пост в управлението, а друг такъв е с тесни връзки в определени журналистически среди. При такава постановка, нещата ще започнат да придобиват малко по-реалистични измерения. Напълно логично е активността да се изнесе по периферията, поверена в ръцете на недотам умен, но за сметка на това верен човек (на умните не може да се разчита, че докрай ще са верни). При така ситуирана кампания тя се развива в две направления - от периферията (трудно е проследима връзката поръчител - изпълнител) и е подета от удобните медии. Тази конструкция изглежда доста по-стабилна и се подчинява на логиката. Разбира се слабата позиция на защитаваната теза води неминуемо до осъзнаване на хората и респективно негативите се струпват на главата на управлението и институциите. Винаги може да се ползва изтърканата карта за "лошата съдебна система", но тук тази карта и за кьоравия става ясно, че е кьопаво изрисувано пето асо. Няма как да казваш: "Ние ги ловиме, съдът ги пуска.", и когато съдът вземе та ги осъди, да се обърнеш на 180 градуса и да се възмутиш:"Ама защо ги осъди." Но когато се защитава личен интерес и семейството, подобни гафове спрямо партийната линия, до голяма степен повечето хора биха оправдали. Или пластът може да породи разбиране.

         Следващият пласт ще го наречем "партийни шмекерлъци". Няма как една кампания в края на краищата да не опре до политиката. И тук я виждаме в най-отвратителния й вид. Кратката справка за състава на въпросната група показва изненадващ резултат. В нея се откриват цели 30 страници и групи на регионалните организации на Герб. Има една на ВМРО и никаква друга политическа сила. Всеки ще си каже, лесно е, щом шефът е някакъв провинциален активист на Герб, за да създаде илюзията за масовост, си е позволил да работи с актива. Да, ама не. Въпросният активист не си е позволил да направи подобна стъпка. Друг го е направил. Всичките 30 организации са присъединени от едно и също лице, което няма как да не предизвика любопитство. А Интернет пространството е интересно нещо. В него винаги се намира информация. Какво научаваме като питаме чичко Гугъл, за мистериозното лице, позволило си да борави твърде свободно с организациите на управляващата Герб. Лицето има странно (най-меко казано) минало и настояще. Изхвърлен от НЗОК, намерил пристан в Ямболската болница като отговарящ за обществените поръчки. Лесно могат да се намерят мненията на запознати с дейността му в тази сфера. Вероятно всички тези неща би било добре да са предмет на изследване от други органи, но вероятно това няма да стане факт, тъй като нашият човек доста плътно до сега е гравитирал около управляващите. Но времената се менят и о, чудо, разпоредникът с местните организации на Герб се оказва в новото общинското ръководство на България на гражданите. Няма лъжа, няма измама. Вярно го прочетохте. Поиграйте си с Гугъл и ще видите, че не греша. Та даже и снимка си има.

         Тук вече могат да се развият две хипотези. Или местните активисти на Герб са толкова заспали, че в един слънчев ден ще осъмнат с прекръстени страници на името на България на гражданите (е, и в двете партии има някакви "граждани"), или в периферията (провинцията) тече много силно преливане на членска маса на партийните структури. Дали това е съзнателен процес, с който се цели гарантирано парламентарното присъствие на удобен коалиционен партньор, или някои по-оправни хора се ориентират овреме, трудно може с наличната информация да се оцени. Най-вероятно става дума и за двете. Нищо ново на родната политическа сцена. Впрочем и двамата партийни активиста са попрескочили през една или друга политическа формация. И това го има в мрежата, но нито е ново, нито е интересно.

         Да отваряме ли следващия пласт. Май почна особено много да мирише. Едно е сигурно - за новата политическа битка в приближаващите избори, задължително за всеки гражданин трябва да се осигурят средства за лична защита под формата на газ, чорапи, ръкавици и наметало. Бъдете умни.

Послепис
         Най-хубавото на блоговете е, че са твоя територия и можеш да си напишеш послепис по всяко време.
       Заглавието на написаното не е точно. Истинското заглавие би трябвало да бъде "Глупомер". Защо така, след малко.
       Тук ще призная, че използвах доста факти, но в част от разсъжденията си бях малко неточен. Ще започна по точки.
         "Забвението". Изключително неточно определение. Забравя се нещо, което е съществувало. Несъществуващото няма как да потъне в забвение. Дефилиращите "будни обществени съвести" са чисто и просто някакви статистически единици, с тежест зерО. Или ако имат някакво усещане за тежест, то тя е единствено в индивидуалното им съзнание и непозната за останалия свят. Та те дори не знаят зерО-то до тях какво дрънка. Тук обаче и излъгах - не е вярно, че ги съжалявам. Ненавиждам ги с цялата си душа и съзнание. Защото техните ирационални мозъци родиха ирационална действителност, в която се налага да живея. При това не само аз, а вероятно и децата ми. Утре същите тези "мозъци" ще закопаят атомна бомба с включен детонатор в задния си двор и ще се пляскат доволно по голите си тумбаци.
              "Защитата". Виж тук се получи изненада. В общи линии се постарах да построя сравнително логично звучаща теза. На ум ми хрумваха няколко такива. Просто блъфирах с една от тях. И резултатът беше удивителен. Обясненията на някакъв си г-н Администратор в стил слабия ученик показаха, че е била уцелена десятката. Лошо Администраторе, лошо, мисленето не е като да раздаваш фатмашки заповеди накъде да се насочва камерата за да запечати ценните ти прозрения.
          "Партийни шмекерлъци". Тук пък нищо не съм измислял. Просто описах това, което виждаме цели 23 години. Естествено позволих си малка манипулация в съжденията, правейки жест към любителите на "световната конспирация". Някой идиот вярно може да е почнал да потяга партийните организации и да прави ревизия в тях. Много по-важното е друго. Този, който си е позволил да използва етикета на партийна организация и този, който му е позволил да направи подобно нещо, нямат никакво понятие от това що е то партия. Партията уважаеми господа, не е нещо такова, дето позволява да вадиш келепир и да те изстрелва на постове, за които нямаш нито ценз, нито акъл. Партията има други функции, но вие очевидно не бихте ги разбрали.
         И сега закачката, или защо Глупомер. Има една рибешка глава, която току грачи и демонстрира особено високи технически познания. Е, тя вероятно ще съумее да обясни на приятелите си какво означава да се закачиш на страница "мюре" и какви са предимствата на собственика. Ако аз трябва да обяснявам - знанието се заплаща. Но все пак за да е ясно за какво иде реч, на "защитниците" ще го сведа до съзнанието им в техните категории. Представи си, че нахлуеш непоканен в чуждо жилище. Съгласно вашите норми, собственикът има правото да ви гръмне. Особено ако е цяло стадо. Тук отгърмяването е виртуално. Аз не съм фен на стрелбата, въпреки че разбирам и от реалната, и от виртуалната. Като доказателство за най-добрите си чувства, ще посъветвам един от администраторите да плати на специалист, който да му конфигурира защитите професионално. Не за друго, а защото утре някое хлапе може да им забърше цялата група.
Какво остана. А, да, едно зерО силно се интересуваше от политическите ми пристрастия. Никога не съм бил член на политическа партия, но това не ознчава, че нямам пристрастия. Напротив, те са особено ясни и последователни. Най-точно могат да се познаят в една песен - http://www.youtube.com/watch?v=8pYzw3StJss.






Гласувай:
0



1. анонимен - За какъв се мислите г-н hansollo?
15.10.2012 10:17
Казвам се Павлина Иванова и съм от групата, обявила се в защита на ИКОНОПИСЕЦА ЙРДАН ОПИЦ - без кавички и с главни букви. Кавичките оставям за Вас, малките букви - също. Да, Йордан Опиц е иконописец, факт, който е неоспорим. А Вие кой сте? Жужите си някъде в интернет-пространството с тихата надежда да достигнете размера на слона. За разлика от слона, чийто бивни са ценни, мухите са досадни и разнасят зарази. Вие твърдите, че"българинът подкрапя без да се замисля". Нима се замислихте, пишейки горното? И кой Ви даде правото да оценявате една цяла нация, вписвайки я във вашите представи? Впечатлена съм от анализа Ви за пластовете в групата. Доста труд сте положил, който за съжаление, не допринася с нищо за увеличението на брутния вътрешен продукт. Аз, като една"стринка, преминала на попрището жизнено средата", сигурно съм допринесла повече от Вас за това увеличение и работейки, все още допринасям. А това , че имам собствено мнение и не се боя да го изразя, не Ви дава право да ме наричате "социално деградирала" и "лумпенизирана". Свободното боравене от Ваша страна с подобни категории е твърде вулгарно, арогантно и безотговорно. И на края, разузнавайки кой-кой е, сте забравил себе си. Кой сте Вие т.нар. hansolo и за какъв се мислите?
цитирай
2. анонимен - !
15.10.2012 11:03
Статията е подплатена с факти и доказателства.Както и Висшите инстанции осъдиха Опиц,като доказаха пак с факти и доказателства,че Опиц освен иконописец е и хладнокръвен убиец.Това не прави групата ви лумпенизирана?
цитирай
3. анонимен - от администратора на групата в защита на г-н Опиц
15.10.2012 11:12
Уважаеми г-н hansolo,

Радвам се, че сте отделили толкова време да проучвате скромната ми особа и ви благодаря за това!
Няма да влизам в каквито и да е полемики с Вас, защото е под достойнството ми да се занимавам с анонимен интригант, търсещ евтина слава и популизъм. Аз за разлика от вас заставам с името си и изразявам своята ГРАЖДАНСКА позиция в защита на един несправедливо осъден човек!
Политическите пристрастия и принадлежности в случая за мен нямат никакво значение! Та нима хилядите членове и симпатизанти на различните политически партии у нас нямат право да изразят своята гражданска позиция? Неколкократно обявих, че в групата е добре дошъл всеки, който подкрепя каузата ни, без разлика на своите политически и религиозни възгледи.
Уважаеми г-н hansolo, като сте толкова добър в разслдването, защо не си направихте труда да видите кога е създадена групата? Тя бе създадена през февруари месец (много преди "началото на политическия сезон"), много преди да се вдигне тмедиен шум около случая Опиц! Тогава направих групата от чисто човешка гледна точка, без да търся каквито и да е политически, медийни, лични или каквито и да е други дивиденти! За ваше сведение ще кажа, че повече от 8 месеца групата беше с численост около 50 човека, мои най-близки приятели и познати. Вие, г-н hansolo, не можете ли да проумеете, че в България още съществуват свестни хора, готови безкористно и съвсем безвъзмездно да защитават справедлива кауза ? Ако е така жалко за Вас....
Желая Ви успех във Вашето разследващо поприще и мисля, че би било далеч по- добре да впрегнете енергията си в нещо друго, а не в търсене на провокации, интриги и проява на дребнавост....
Успешен ден от мен! :)
цитирай
4. анонимен - Пак питам, кой сте Вие и за какъв се ...
15.10.2012 12:16
Пак питам, кой сте Вие и за какъв се мислите? Излезте с името си и с лицето си!
цитирай
5. анонимен - от Lora Perfume за hansolo
15.10.2012 19:54
Още в началото на този "опит за летене" става ясно, че политиката силно интересува "летеца", като в случая едната от партиите е от мухи и слон.
"Летецо" има българи, които са жалостиви Да и благодарение на това си качество е помагал, помага и ще помага, защото в много от случаите Държавата /в която живеете и Вие/ в лицето на нейните институции няма желание да го прави.
Споменаването и сравнението на слона с Осама бин Ладен е толкова тъпо /без извинение/ измислено от вас, но нали по време на опита ви за "летене" трябва да има терор, кръв, смърт и детски плач, за да изглежда всичко много страшно и зловещо. Та в случая можеше вместо слона да ползвате Джак Изкормвача, или Чикатило.
Броят на членовете на групата уважаеми "летецо" мен лично изобщо не ме вълнува и не се впечатлявам от това дали намалява, или е станала 70000, както и не знам, а и не проявявам никакъв интерес как от това се правело бизнес, но вие знаете и то до детайли. Ако вас това ви впечатлява значи сте наивник /нали така?/
Да преминем към вашата дисекция, за да постигнете някаква учебна, или научна цел.
Разрязвайки първият орган вие виждате нещо, което е отдавна гноясало, загинало и трябва да се отреже. Режете и бам в екарисажа.
Разрязвате втория орган, вашите очи са много широко отворени, защото щом вече има вече нещо в екарисажа няма начин да няма и причини за това. И тук "летецо" вие прилагате всичко, което сте чували и чели за световната конспирация и започвате да режете, режете /не се ли порязахте?/ и бам в екарисажа.
Решил сте, че има и още, и продължавате да разрязвате третия орган и вие вече сте толкова твърдо убеден, че конспирацията е голяма, че тя вече във вашите очи и мозък от световна става междугалактическа и започвате да режете, режете, режете и бам в екарисажа.
Вашият "опит за летене" започна с политика, продължи и завършва пак с нея. И тук вече можеше спокойно да си напишете, че не сте фен на ГЕРБ и на България за гражданите, а никому не е тайна, че става въпрос и за Бойко Борисов, и Меглена Кунева. Аз лично никога не съм била, не съм и няма да бъда член на която и да е политическа партия, но това за вас имам чувството, че не се отнася.
Отваряйте, колкото си искате пластове и режете, и хвърляйте в екарисажа. Мирише лошо около Вас, заради това с което сте се захванали.
Правете си опити за летене, колкото си искате и внимавайте по време на полета и с приземяването,но никога няма да бъдете Мъж, като Феликс Баумгартнер
Изберете си сам какво да бъдете - летец, или хирург.
Жив и здрав да си hansolo!
цитирай
6. hansolo - Глупава и бъгава работа. Да пиша ...
15.10.2012 20:37
Глупава и бъгава работа. Да пиша едно и също нещо два пъти. Предполагам по-горните повторения също се дължат на този бъг :).
цитирай
7. hansolo - Уважаеми г-н Администратор,
15.10.2012 20:54
Учуден съм от посещението Ви в това забутано виртуално местенце, което използвам за да оставям някои мои мисли и разсъждения, без претенция за публичност. Елементарното възпитание би изисквало преди да споделите личната ми страница в администрираната от Вас група, да попитате за съгласието ми. Но тъй като сме в територията на Интернет, не бих се формализирал толкова.
Крайно съм разочарован, че сте се разпознал в написаното. Може би трябваше да завърша с израза: Всички герои и събития са измислени и приликата с реални такива е напълно случайна. Разочарованието ми идва от факта, че поне едно от написаните неща, се оказва вярно. Оставам непоправим оптимист и се надявам всичко останало да е далеч от истината.
Заставайки на прага ми, би било невъзпитано да откажа разговор. Такъв обаче наистина би бил затруднен, тъй като говорейки за достойнство, вероятно осъзнавате, че ме поставяте в затруднено положение. Налагате ми твърде ниска летва, с Вашето пространно обяснение, убеждавайки ме, че в един мрачен февруарски ден сте се събудил с натежало от добрина сърце и търсейки обект върху когото да я излеете, ненадейно сте се натъкнал над най-великата несправедливост, за която пак съвсем случайно сте научил от медиите. Кауза, напълно споделена от всичките Ви роднини до девето коляно. Съгласете се, бих могъл да водя дискусия, само ако съм завършил предучилищна педагогика.
Въпреки всичко, ще Ви отправя едно пожелание, като лице желаещо определено публично представяне. Държавните институции, политическите партии, гражданското общество са елементи на нещо, което наричаме демократична общност. Обвързването им със съмнителни каузи, окалването им, когато си изпълняват съвестно предвидените в Конституцията дейности, води до тяхното ерозиране и съответно упадък на обществото. Простете, за толкова елементарното послание, касаещо важни аспекти на обществените отношения, но някак сам поставихте летвата на такова ниво.
ПС Извинявам се за допуснати грешки, но пиша при доста трудни условия :).
цитирай
8. анонимен - Мишена
15.10.2012 21:07
Има една прекрасна българска анимация, посветена на зодия Стрелец.
Започва така ...напрегнато прицелване, изстрел и планът става по едър.
Виждаме как стрелецът се навежда и тръгва. Пътьом взема нещо със себе си.
После виждаме как чертае мишената около стрелата. Разбира се, стрелата остава в центъра.
Само че, справедливостта не се изстрелва и няма как законът за се очертае около нея.
Толкова за т.н. защитници.
Не става със стрелба, не става с оплакване и оправдание. Стрелбата не е метод да въздаване на справедливост.
От каменните времена, хората се опитват да създават правила, които да не позволяват на хората да освирепяват и да стават кръвожадни...
Та така...
цитирай
9. анонимен - А пръстови отпечатъци защо не се искат
15.10.2012 21:11
Това забравих да попитам....
цитирай
10. анонимен - Приветствам
16.10.2012 11:48
Приветствам анализа и призовавам автора да продължи "малкото" си разследване. Безкрайно ми е любопитно какво още би могло да излезе. Особено на фона на получените в коментари признания.
Очевидно защитниците на убиеца ще продължават да си стискат очите, но за останалата, голяма част от хората, този анализ би могъл да е добър урок.
цитирай
11. анонимен - Ех, дядо белоВлади (hansolo)...
16.10.2012 19:13
„Всички герои и събития са измислени.” Самопризнание, с което сам слагаш точка на съмненията, относно истинността на халюцинациите си.
Имам отлична памет и когато прочетох, че си решил да се мъчиш да правиш дисекция на някакви пластове, в съзнанието ми моментално изплува споменът от коментар, който прочетох в твоята група, само преди няколко дни:
„Там с тези "историйки" пластовете се оказват доста повече, отколкото изглеждат на пръв поглед. В близко време, ако ми остане време, ще се опитам да сваля няколко."
Виждам, че си успял да намериш време за това. Разбирам, че се срамуваш от нещата, които пишеш, затова си се опитал да скриеш всичко под сянката на анонимността, но номерът не мина. Аз наистина вече започвам да се притеснявам за теб. Като съберем двете половинки на твоето раздвоено „АЗ” (от една страна пишеш худ. измислици, а от друга, им се възхищаваш, правейки се на абсолютно изненадан, все едно ги виждаш за пръв път), се оформя цялостният образ на една силно изразена шизофрения.
Ще ти кажа къде си се издънил най-много в статийката си, дядо белоВлади и точно това издава целта, в името на която, за пореден път си се изплюл в собственото си лице. Ако беше честен човек с добри намерения, нямаше да пропуснеш най-важния слой в групата - този, на хората, на които им е дошло до гуша от престъпници и двуличници, които не се спират пред нищо, дори и пред това да ближат задниците на тези, на които са се продали, за да пазят жалките си интереси, сведени до маловажни материални неща. Материалното винаги е било, е и ще бъде по-долу от истински важните духовни ценности. И тези, които му робуват са мижави, мизерни дущици, към които аз мога да изпитвам само отвращение.
Да не пропусна да посъветвам четящите този коментар, че могат съвсем спокойно да го приемат за худ. измислица, точно както безвкусната статия на дядо белоВлади/ (hansolo). Разбира се, освен ако някой не се е разпознал сам в думите ми.
цитирай
12. анонимен - Послепис
16.10.2012 19:14
Филева (анонимен № 9), няма нужда постоянно да пригласяш на дядо белоВлади. Както виждате, двамата сте толкова елементарни, че за мен не е никакъв проблем, да ви разпознавам само по простотиите ви. На всички ни е пределно ясно, че имате доста за губене, щом сте способни да потъпквате, толкова упорито, сами себе си.
цитирай
13. анонимен - домакинката, сбъркала дома.../анонимен 14/
16.10.2012 20:08
Винаги съм се чудела защо има такава длъжност.
Сега обаче разбирам. Домакинът или домакинята се грижат за дома, за живеещите и за посетителите. Някои разчитат и на чужда помощ. Тук обаче са различията във времето и сред различните обществени строеве.
Домакинка обикновено се наричаха едни жени, които се вживяваха през соц-а, като разпределителки на блага и носителки на разрешителни.
В това време, по света на тези хора им викат икономи. Но разликата е, че това не са хора, произлизащи от рода на ятаци или други по-равни...за които разпореждането с чужда собственост, на чужда територия е грешно възприемано като власт.
Това, което надявам се ще проумеете...или поне ще прочетете е, че тук сме на гости. А на гости, хората се държат прилично...освен ако вместо Библия, не държат на видно място приказката за магарето и показването на магариите. :)
цитирай
14. анонимен - до анонимен 13, 14
16.10.2012 20:23
Или да кажа - до блогопсихиатъра? Бързате да слагате диагнози и да правите анализи. Човек би решил, че вие сте се разпознал/а в категориите, описани в поста? Де факто същият този пост, пък бил той написан и от шизофреник, както вие твърдите, спокойно би могъл да послужи на същият този слой, който вие твърдите, че авторът пропуска. Защото не е тайна за никого, че тези са слоевете, удобно яхвани от властогонците, от престъпниците и двуличниците, за които вие говорите. И това наистина се прави най-лесно, когато има прах в очите.
цитирай
15. анонимен - Каузи
17.10.2012 06:48

Отстояването на каузи е безспорно добро гражданско поведение.
Къде се къса обаче нишката?
И защо винаги, когато се появи принципна позиция, различна от сиромахомилското желание един убиец да бъде помилван, веднага неколцина започват да се упражняват във форумно красноречие, навлизащо отвъд общоприетите човешки стойности, но за сметка на това бойко и настървено жонглира с лъжата?
Истеричният фалцет се чува прекрасно в социалната мрежа, както напоследък се случва и в относително личната територия на блогосферата.
Най-дребният пример за подмяна е да питаш някого кой е и защо мисли така, когато ти по подразбиране не си се представил. Както се случи в един блог...
Възможно е да съм пропуснала въдворяването в обществото на една изкуствено създадена група от хора, чийто неколцина говорители имат извънредни права да млатят по позициите на хората без аргументи, но затова пък с претенцията, че те са пазителите на всемирната истина и всеки, усъмнил се в това следва да бъде обиждан и въдворяван в къщата на мрака и мълчанието.
То вярно, че сме в тази част от годината, в която по земята има хора, за които ВОСР е повод за празнуване, обаче все си мисля, че годината е друга. Както и обществените нагласи.
От както свят светува, истината все пак е най-важното, което прави хората човеци.
Давам си сметка, че винаги се намират гости, които незнайно защо се чувстват задължени да поднасят истината от последна инстанция по този превратен начин. Този навик обаче винаги е провалял всяка кауза и това е причината, след първоначалната емоционалност да дойде мигът на отрезвяването.
Както е видно, когато тази граница бъде премината, вече сме на територията на всемирната глупост. Защото какво друго, освен глупост е да оправдаваш убийство, да преиначаваш всеизвестни факти и да намираш оправдание...за убийство.
Пак ще повторя - фактите са изяснени от шест съдебни състава.
Процедурата по помилването е юридически акт, който се извършва по юридическа логика.
Това, че група хора, която е доста по-малка от желанието си да се представи за всенародната воля, има желание да подменя фактите не е аргумент за помилване. Последното, беше заявено ясно от вицепрезидента в интервю. Едва ли има човек, който не е чул, че една от амбициите на президентската администрация е да промени количеството и качеството на помилванията.
Последното не е защото населяващите президентството са едни лоши хора, за които чувството за мъст е основна движеща сила, а защото безпринципните помилвания ерозират вярата на хората, че когато има престъпление, трябва да има и наказание. За последното има доста книжнина изписана, със статут на класика.
Да вярваш в приказки е едно, нещо съвсем различно е да пишеш приказки, шумно да ги представяш пред хората и да искаш те да вярват в тях. Първо не е тази приказката и второ не сме деца.
Има известна разлика и в качеството на приказките...
Приказките имат за цел да научат децата, че доброто побеждава. В приказките нещата са относително прости, доброто е разпознаваемо.
В живота нещата стоят по малко различен и сложен начин. Всеки опит хората да бъдат накарани да вярват в подменена приказка рано или късно свършва...
За радост.
В живота, има една тънка и невидима граница, отвъд кото хората не бива да преминават – отнемането на живот. Колкото и кресливо да се очертава на друго място тази граница, хората винаги много точно знаят къде е тя. Опитите, някой да се представя за упълномощения да я очертае другаде завършва с фиаско.
Колкото и да крещи...
Никой няма право да отнема живот.
Който го прави, следва да понесе последствията от това. И е добре, поне мъничко да съжалява, че го е направил.
А всеки, който му „помага” да вярва, че отнемането на живот е допустимо отклонение не е добър човек...никак не е добър.
Ирен Филева
цитирай
16. анонимен - За каузите
17.10.2012 18:06
Г-жо Филева, или Г-це? Не Ви познавам и мога да имам впечатления за Вас само от това, което пишете. За разлика от мен, Вие и т.нар. г-н hansolo, много добре сте осведомени за доста хора. Добре владеете психоанализата, наясно сте с амбициите на президентската администрация, знаете какъв трябва да бъде краят на приказката...Адмирации!!! Аз, лично, не мога да бъда обвинена в анонимност, за това ми е неприятна насрещна такава. Не мога да бъда обвинена и в носталгия по ВОСР, защото не аз вменявам поводи за празници. Права сте за истината. Не винаги, обаче, представите на хората за нея се припокриват. И за това са везните, и за това Темида е със завързани очи, или би трябвало да бъде. До тук свършва идилията. Вярата-също. На нашата Темида везните все са криви, а джобовете все по-пълни. Права сте и за глупостта. "Защото какво друго , освен глупост е да оправдаваш убийство, да преиначаваш всеизвестни факти и да намираш оправдание ...за убийство." Бих добавила. И да тълкуваш фактите според джоба, поста или адвоката. Каквато Темида- такива и ние. По въпроса за приказките. Забравихте разказвача. Лошто е, когато вече няма на кого да разказва, защото с предишните си разкази не е направил доброто достатъчно разпознаваемо. И за тънката граница сте права. Да, трябва да съществува. Живота, обаче доказва, че е само тънка и , че хич не е граница...за някои. И не е необходимо Темида да измива гузната си съвест, слагайки трънен венец на човек, който безспорно е преминал границата...на своето търпение.
Поздрави от един лош, твърде лош човек за Вашите представи.
Павлина Иванова
цитирай
17. анонимен - домакинките
17.10.2012 20:28
По-горе вече беше отбелязано, че гостите следва да дадат всичко от себе си, когато са нахлули някъде непоканени и да си тръгнат. Очевидно май не може да се очаква невъзможното.
Нито тънки, нито удебелени граници са в състояние да спрат този пионерски плам.
Затова каня кратко и ясно всички т.н. защитници на убийци. Драскайте другаде!!!
цитирай
18. анонимен - към Павлина Иванова
17.10.2012 20:34
Много е хубаво да се пише, но е добре да има и какво да се каже.
За мен тезата ви е неразбираема.
Колкото и да са и` вързани очите на Темида, очевидно е че различава убийствата.
Колкото и думички да напишете, в моите човешки ценности няма оправдание за убийство и за лъжите след това.
Ирен Филева
П.П. Доколкото виждам не само на мен не ми е ясно защо не си пишете в групата....
цитирай
19. hansolo - Г-жо Иванова, ще си позволя да Ви ...
17.10.2012 20:39
Г-жо Иванова, ще си позволя да Ви обърна внимание, че се намирате на територията на "лично пространство" и до сега от чисто възпитание не съм изтрил излиянията Ви. Проблемът за неосведомеността Ви е чисто Ваш, а не на кой знае какви способности, които сме получили при обучението ни в МОСАД, МИ6, ЦРУ, ФСБ, ГРУ, КГБ, ДС, ДАНС, МОНСАНТО и т.н. Принципът на знанието се гради на три последователни стъпки - потърси, прочети, осъзнай. Просто е. Понеже имате някакъв проблем с анонимности, ще Ви уверя, че не смятам да стигнем до такава интимност, че да Ви споделя и ЕГН-то си. За тази цел има специализирани сайтове за запознанства. Тъй като се отдавате на някакви пространни излияния, които са доста скучни, следващия път за да заслужите правото си да пишете тук, ще се наложи да отговорите на елементарен въпрос - има ли убит човек и може ли да се оправдае убийство. Единственото, което ще допусна е еднозначен и ясен отговор с ДА или НЕ. Е, бих допуснал и изключение, ако ми публикувате проверена от Вас рецепта за домашна баница, умение в което със сигурност ме превъзхождате в много нива.
цитирай
20. анонимен - Темида, границите, джобовете и съдниците
17.10.2012 21:27
Имам един въпрос към защитниците на убиеца. Само един, макар че може да излезе малко длъжък. Ако вие някога натиснете спусък и отнемете човешки живот, без значение при какви обстоятелства се е случило това, ама наистина - дайте да разкараме обстоятелствата, които толкова много се дъвкаха; та ако вие някога натиснете спусък и отнемете човешки живот, не бихте ли се разкаяли, поне за минутка? Не бихте ли съжалили, не бихте ли се замислили, че сте извършили нещо ужасно, че сте унищожили една цяла вселена? Ама наистина, дори и да е било на живот и смърт за вас, дори и да трябва да избирате между себе си и другия отсреща, буквално?
Отговорът се очаква да е или ДА или НЕ.
цитирай
21. анонимен - Благодаря Ви за гостоприемството. ...
18.10.2012 10:56
Благодаря Ви за гостоприемството. Тръгвам си. Моля Ви, не натискайте спусъка!
И, да , умея да правя баница.
цитирай
22. анонимен - Да ви се връща двойно!
18.10.2012 13:18
Уважението, Филева, на никого не го давам даром! То може да се заслужи само с честно и достойно поведение – все непознати за теб и подобните ти, неща... А когато си имам работа с хора като теб и hansolo, възпитанието си го оставям там, където вие сте оставили съвестта си. За останалите глупости, ще ти отговоря в групата, защото виждам, че не сме поставени при равни условия. Дядо белоВлади ти е отпуснал повечко знаци, а причината мога да се опитам да налучкам. Сещам се за една поговорка "Краставите магарета през 9 баира се надушват", а явно, че и се подкрепят. А отговорът ми, ти гарантирам, че няма да ти хареса.
Ах, този дядо белоВлади, който кой знае защо, първо пише худ. измислици под прикритието на псевдонима hansolo, които представя за истина, после се преструва, много нескопосано, че ги вижда за пръв път, а сега виждам, че пише и анонимни коментари (анонимен 17) под собствената си статия. Циркът е пълен. За първи път виждам някой, който се страхува от мнението на хората за статията, която собственоръчно е надраскал, при положение, че доброволно е позволил възможността за оставяне на коментар. Да беше уточнил, че коментарите са разрешени само за тези, които те потупват по рамото и са забранени за всеки, който ти казва истината и разкрива лъжите ти. Сега вече съм сериозно притеснена. Желанието ти да се скриеш зад анонимното си Аз, засрамен от собствените си худ. измислици, примесено с опита за налагане на цензура, правят мотивите ти още по-съмнителни. Направила съм скрийн шот и ще ми е много забавно, ако някой коментар съмнително изчезне – това ще е още едно твое самопризнание, защото лъже и изтрива този, който се опитва да манипулира. Разбрах, че си взел мерки, за да не допускаш публикациите на определени хора. Лошо, дядо белоВлади, лошо – и все за теб. А "закачката" би било най-удачно да я кръстиш Нагломер, но е разбираемо, че те е страх да не го счупите. ;)
И накрая, ще си позволя да завърша така – нека това, което всеки прави на другите, да му се връща двойно!
цитирай
23. анонимен - символите
18.10.2012 14:44
Символите са еднакви за всички.
Тук връзки не важат. Това са елементарни настройки.
Има и още елементарни неща, но не ми се пише за тях.
Ирен
цитирай
24. анонимен - беше смешно, вече е просто нелепо :)
18.10.2012 14:47
"И накрая, ще си позволя да завърша така – нека това, което всеки прави на другите, да му се връща двойно!"
ама да, бе :) това за вас означава блаженството на неведението в компания на подобни. освен ако някой от компанията не реши да се изведе от настоящия ви транс, и по грешка не вземе гръмне някой с неправилното шалче. без да иска.
хора, жалки сте. ако бяхте безгласни нямаше да е проблем. то и сега не е кой знае какъв.
цитирай
25. анонимен - Г-жо Иванова, за разлика от вашият ...
18.10.2012 14:48
Г-жо Иванова, за разлика от вашият приятел Опиц, аз не обичам да натискам каквито и да е спусъци. Нещо повече, ако зависеше от мен, такива спусъци нямаше да съществуват. Надявам се, че след като утихнат емоциите Ви, ще ни почерпите домашна баница. Убеден съм, че ще е хубава.

Към подвизаващата се във виртуалното пространство Делфиния Георгиева, или Цонка не знам си каква си: Г-жо Цонке, вероятно сте объркала стената на личната ми страница с тоалетната на някой чалга клуб или Пазарджишката гара. Проявих достатъчно такт и възпитание да оставя двете Ви доста несвързани писания. Смятам, че е достатъчно. Все пак има възпитани хора, които се отбиват тук и не желая да смущавам естетическото им чувство. Довиждане. Нови срещи с блестящото Ви перо (клавиатура) няма да имаме.
цитирай
26. анонимен - достъп
18.10.2012 15:41
Не е лошо да се редуцира присъствието на лица във видимо неморално състояние. :)
цитирай
27. анонимен - към т.н. защитници
18.10.2012 18:23
Има няколко безспорни факта, които с колкото и думички да го увъртате, няма как да ги промените.
Опиц е убиец. Убил е с преработено оръжие, заредено с незаконни по цял свят патрони човек, който е бягал. Човек, който не е крал.
Това е установено от шест съдебни състава по един сериозен процесуално начин.
Това имаме от една страна.
Какво имаме насреща.
Няколко телевизионни изяви, в които се споделят лъжи. Версии, които се променят. В добавка имаме една група, създадена от партиен лидер и напълнена с партийни организации. Група, в която малцина пишат и въпросните малцина говорят от името на неподозиращи, че са в групата хора. Та малцината искат странно защо да се разреши на откровено агресивни и отмъстителни хора да си убиват...
Потрес.
И за десерт, имаме три черешки - войнстващи госпожи, които странно защо си мислят, че всичко им е разрешено. Да дращят и обиждат, където им скимне.
Не съвсем класическа изява на лузърство.
Та, бедни ми мразли,
пропуснали сте, че няма чл. 1, който да защитава трудовите колективи или сбрани по бързата процедура хора, които да си пожелават разни работи, защото са на трибунката...Има законосъобразност, а не целесъобразност.
Няма трибунки. Има закони и, който не ги спазва е редно да си понесе санкциите. За да проумеят евентуално робите на атавизма да се хващат за кобура, че това не е прието в обществото.
Има и територии, на които можеш да пишеш само ако те пуснат.
Колкото и да се врещи, това е положението.
Не го ли знаете това?
Просто е - скакаУец.
цитирай
28. анонимен - На тръгване
18.10.2012 19:27
Ако не сте разбрал, спусъкът е метафора, предвид ултимативният Ви тон, който е в противоречие с нормите на гостоприемството. Явно много неща не зависят нито от Вас, нито от мен, но биха могли? Колкото до моят приятел Опиц, той е следствие, а не първопричина. Дано да имаме повод да хапнем баница!
Приятна вечер.
Павлина Иванова
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hansolo
Категория: Хоби
Прочетен: 29630
Постинги: 3
Коментари: 63
Гласове: 88
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930